PLA of ABS?

De 3Doodler printerpen is uitstekend en online kopen in de penprinter.nl webshop.

Penprinters smelten PLA en als het uit de printkop komt koelt het meteen af waardoor het uithardt zodat je er leuke figuurtjes mee kunt maken. PLA of ABS

Penprinters smelten kunststof filament. De twee belangrijkste soorten filament zijn PLA en ABS. Waar kiest u voor? PLA of ABS?Ā  Penprinter.nl adviseert PLA! 

PLA Poly Lactic Acid

Er zijn heel veel soorten filament (printerdraad) met elke zijn eigen unieke eigenschappen. Bij de keuze van een penprinter moet je van te voren goed nadenken over het type filament dat je wilt gaan gebruiken.

Via Penprinter.nl worden diverse filamenten aangeboden waaronder PLA filament. PLA is een afkorting vanuit de Engelse term Poly Lactic Acid hetgeen zoveel betekent als polymelkzuur. Polymelkzuur is een milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en hittegevoelig kunststof. Het wordt gemaakt vanuit natuurlijke grondstoffen zoals mais, de wortels van de tapioca, aardappelmeel en suikerriet. PLA is de op een na meest gebruikte kunststof.

PLA of ABS? Wat is het verschil?

PLA of ABS? Penprinter.nl adviseert PLA omdat de damp van ABS ongezond is.

PLA of ABS? Penprinter.nl adviseert PLA omdat de damp van ABS schadelijk is.

PLA wordt gefabriceerd in 2 diameters, te weten 1,75 mm (MyRiwell) en 3 mm (3Doodler). De 1,75 mm wordt met name op rol geleverd en de 3 mm in de vorm van sticks (soms ook op rol). Op het oog lijkt ABS op PLA maar er zijn belangrijke verschillen tussen beiden soorten. Omdat de productie van PLA complexer is dan die van ABS is de prijs op dit moment ietsje hoger. De 2 belangrijkste verschillen zijn temperatuur en geur.

PLA geeft bij verhitting een licht zoete geur af die door iedereen als prettig wordt ervaren. Daarentegen ruikt gesmolten ABS typisch naar kunststof en is ventileren noodzakelijk! Daarnaast kun je PLA smelten op een lagere temperatuur waardoor het printen sneller gaat. Ook geeft PLA meer glans, een gladder oppervlak en is de detaillering beter. Aan de andere kant is PLA zwakker en minder bestand tegen hitte. In de industrie wordt ABS het meest gebruikt en in de creatieve sector wordt bij voorkeur gewerkt met PLA.

Let bij de keuze van een printerpen erop dat deze geschikt is voor het materiaal dat jij wilt gaan gebruiken. Wij adviseren PLA!

Voor en nadelen van PLA Filament

Voordelen PLA
Nadelen PLA
Milieuvriendelijker; gemaakt uit mais of suikerriet Niet goed bestand tegen hitte; zal dus eerder vervormen
Zorgt voor een glanzender en gladder uiterlijk en een fijnere detaillering Het is minder stevig dan ABS
Geeft een aangename, licht zoete geur af tijdens het printen Bovenstaande nadelen zijn bij creatieve toepassing geen enkel probleem!
Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens het printen
Hogere printsnelheid ten opzicht van ABS vanwege de lagere printtemperatuur
Vervormt minder bij het uitharden dus geen warm printbed noodzakelijk. Het restmateriaal of afval mag in de BIO box